Hafrsfjordspillene


I 2004 var det en sped begynnelse på det som skulle bli to kjempe arrangement under navnet Hafrsfjordspillene i Møllebukta i Stavanger. Selve hoved arrangementet var oppføringen av operaen Rygekongen. Dette første året var oppsetningen i Sola Kulturhus med et lite vikingmarked utenfor. Lagets medlemmer deltok på dette vikingmarkedet med riktige kostymer.

Laget hadde en periode før dette overtatt av Sola kommune vikingdrakter som var benyttet i forskjellige tidligere historiske oppsetninger. Laget overtok draktene mot en symbolsk sum mot at de tok vare på de, men de skulle selvsagt også skulle brukes. Disse draktene var da grunnstammen i draktutvalget til Hafrsfjordspillene. Men antall drakter og rekvisita forøvrig var ikke nok og det måtte syes mange flere. Til og med sko ble laget.
sola historielag, hafrsfjordspillene
Under selve spillet var da medlemmer av laget bak kullissene og de var med å kle opp skuespillere og ikke minst statister. Det var flere tusen tilskuere de to årene dette ble arrangert i Møllebukta i 2005 og 2006.

I tillegg til operaforestillingen var det vikinglandsby med marked som også lagsmedlemmer var med på. Her var det en stor teltleir med over 40 vikingtelt. Her var det vikingkamp mellom vikinger fra Polen, bueskyting utført av vikinger fra England og glimabryting, vår norrøne kampsport, demonstrert og undervist av vikinger fra Island. Ellers var det mange forskjellige vikingleker for både store og små.

På markedet hadde handelsmenn fra Polen, England, Danmark og ikke minst Norge satt opp salgsbodene sine, med allslags mulige varer for salg. Her kunne man få kjøpt det meste man trengte for å bli en skikkelig viking, i tillegg til smykker og bruksgjenstander i metall, tre, bein og horn.

Begge disse årene var det med en stor samling av vikingskip som både ble brukt i sammenheng med vikinglandsbyen og i selve operaen.

sola historielag, hafrsfjordspillene sola historielag, hafrsfjordspillene


Flere artikler fra samme kategori: Prosjekter


 • Domsteinane


  Kategori: Prosjekter


   Like sørvest for Solastranden finner vi et av Norges mest spennende og mystiske fornminner. Her, kun en liten kilometer fra den ene rullebanen på Sola flyplass, inne i en tett furuskog, finner  vi Norges svar på Stonehenge, mener noen. En steinring som har tiltrukket ar...

  Les Mer


 • Rægedronninga- rekonstruksjon av drakt og smykker


  Kategori: Prosjekter


  Rægehaugen-en 3200 år gammel historie

  Les Mer


 • Grunnlovsjubileet 2014


  Kategori: Prosjekter • Steintrekant på Haga


  Kategori: Prosjekter


  Sola kommune en av kommunene ...

  Les Mer


 • Ødegård fra eldre og yngre jernalder


  Kategori: Prosjekter


  Oppe på høyden over Sande skole, på et åpent jorde ligger reste...

  Les Mer


 • Gravhelle fra bronsealderen


  Kategori: Prosjekter


  Som en del av la...

  Les Mer


 • Vigdel fort


  Kategori: Prosjekter


  Vigdel Fort er et kystfort som

  Les Mer


 • Sanitetens 100 årsjublium


  Kategori: Prosjekter


  Saniteten i Sola fyllte 100 år i 2012. I anledning feiringen av jubileet

  Les Mer


 • C-14 dateringer ved Sola Ruinkyrkje


  Kategori: Prosjekter


  Øverst på høyden over Sola stranden ligger en gammel steinkirke. Kirken har i dag navnet Sola Ruinkyrkje, på grunn av sin spesielle historie, men kirken er ikke en ruin lenger. Kirken ble helt gjenoppbygget i 1995 og er en blanding av gammelt og nytt. Kirken ble delvis revet i 1842 , da en ...

  Les Mer


 • Den siste kvilesteinen


  Kategori: Prosjekter


  Sagnet om Erling Skjalgsson er basert på en historie om at da Erlings lik  ble brakt hjem til Sola etter et han var drept av Olav Haraldsson (senere Olav den hellige) i Boknasundet i år 1028. Det sies at det ble det satt opp en bautastein på hver plass båren ble satt ned og disse skal være på en ...

  Les Mer


 • Tjodvegen


  Kategori: Prosjekter


  Tjodveg  eller tjodvegir (fra  norrønt þjóðvegr folkevei) er en allmannvei var underlagt baugreid (baugreið) i Magnus

  Les Mer


 • Moderne historieformidling


  Kategori: Prosjekter


  Moderne historieformidling Formidling av kommunens historie er lagets hovedoppgave.I dag er det jo moderne mediaer som overtar mer og mer. Normalt sett er dette via dataprogramer som bl-a. denne hjemmesiden til laget. Men i anledning til Slekstrganskerdagen som DIS Rogaland arrangert...

  Les Mer


 • Grina vannverk-en brannhydrant


  Kategori: Prosjekter • Sola bygdebok 1930-1970


  Kategori: Prosjekter


  Et prosjekt med Sola Historielag som deltager

  Les Mer