Vigdel fort
klikk her for ett større bilde av kartet
9 april 1940 okkuperte tyskerne på spektakulært vis den strategisk viktige Sola flyplass. Allerede fra første dag startet forberedelsene til å møte et Britisk motangrep alle trodde ville komme. Noen alliert landgang ble det aldri, men likevel vokste Sola/Forus flyplasser i løpet av krigen til det største flyplassanlegget i Norge.
For å forbedre forsvaret brakte tyskerne inn en egen byggestab for festninger med ansvar for Stavanger. I 1943 ble Stavanger det første av senere 13 steder i Norge oppnevnt av Falkenhorst med den offisielle tittelen ”Festung”, noe som innebar den aller høyeste beredskap innen forsvar.
Under andre verdenskrig ble omkring 300 slike fort av forkjellig størrelse bygget. Disse skulle forsvare landet mot en alliert invasjon samt beskytte de tyske konvoiene langs kysten. Alle disse fortene langs norgeskysten gikk under navnet Festung Norwegen og var en del av festningsanlegget Atlantikwall, som strakte seg fra Biscayabukta i syd til Nordishavet i nord.
Flere av fortene ble etter krigen videreført i de norske kystartillerioppsetningene. I 1990-årene ble de erstattet av mobile rakettsystemer og ble derfor nedlagt. Kanonene er i hovedsak fjernet, men selve anleggene står fortsatt med sine kanonstillinger, bunkerser, maskingeværreder og løpegraver. Fortene står spredd langs kysten og er for det meste overlatt til seg selv og ligger i dag som kulturminner. Noen av de største fortene er imidlertid tilnærmet intakte.
Vigdel Fort er et slikt kystfort som var i aktiv bruk av forsvaret også til den senere tid. Vigdel fort ble etter krigen brukt til droneutskyting. Denne dronetjenesten startet i 1973, og ble overført fra Sjøforsvaret til Luftforsvaret den 1. november 2006. Fortet ble nedlagt 31.12.2007. I motsetning til mange av de andre fortene så betydde en slik bruk av forsvaret at området var lukket og er derfor i relativt god stand.
Etter at fortet var avviklet ble forvaltningen av fortet overført fra forsvaret til Skifte Eiendom. Skifte Eiendom er det forretningsområdet i Forsvarsbygg som har som oppgave knyttet til å avhende tidligere eiendommer eid av forsvaret. Etter påvirkning av lokale bevarings entusiaster er nå mye av anlegget bevart.
Vigdel Fort ble bygget av tyskerne under andre verdenskrig. Fortet var ment å beskytte flyplassen mot angrep fra sjøen med krigsskip. Men dette skjedde aldri og fortet var aldri i kamp. Avstanden til Sola Flyplass var også så stor at fortet ikke hadde stor effekt ved flyangrep.
De fleste av anleggene er i dag åpne for publikum, men noen av bunkersene er dessverre låste. En tur hit gir ikke bare en historisk opplevelse hvordan et kystfort ser ut, men det gir også en flott naturopplevelse.
Se også. Prosjektet for å bevare Vigdel fort
Flere artikler fra samme kategori: Historiske steder verd et besøk
-
Nedgangshålå
Kategori: Historiske steder verd et besøk
Den glemte hulen Av: Tor Erik Hansen Det er ikke ofte at gamle "historiske" steder i kommunen plutselig dukker opp igjen. Steder som var kjent blant folk før, men som på en måte er blitt glemt. Det handler om Nedgansghålå" eller "Hellestøhålå" som den ble kalt før. Området hvor... -
Tananger indre havn
Kategori: Historiske steder verd et besøk
klikk her for ett større bilde av kartet -
Tjora gamle kirkegård med steinkors
Kategori: Historiske steder verd et besøk
På veien mellom Sola og Tananger... -
Domsteinane
Kategori: Historiske steder verd et besøk
Se også. Den unike steinsirkelen på Sola , Domstein prosjektet og -
Rægehaugen
Kategori: Historiske steder verd et besøk
Rægehaugen klikk her for ett større bilde av kartet -
Ølbergskogen leir
Kategori: Historiske steder verd et besøk
klikk her for ett større bilde av kartet -
Åsen batteri
Kategori: Historiske steder verd et besøk
klikk her for ett større bilde av kartet