Bronsealderens våpen og smykker


sola historielag

Bronsen ga navnet til denne perioden, men hva ble det egentlig brukt til? Det er for det meste funnet pyntegjenstander og pyntredskap fra denne perioden og de er for det meste i gravhauger. Arbeidsredskap finner vi nesten ikke, for da disse ble slitt ut, ble bronsen, på grunn dens verdi, straks smeltet om igjen til nytt redskap. Av denne grunn har man stort sett kun funnet bruksredskap som bronsealdermennesker har mistet og ikke lagt i en grav eller som offer. Der er det jo i all hovedsak smykker og prydgjenstander som er funnet, så vi vet egentlig ikke så veldig mye om hvilke bruksredskaper man støpte i bronse.

En del av de gjenstandene vi kjenner fra denne perioden kjenner vi faktisk fra helleristninger. Ofte dreier det seg da om gjenstander som vi ser menneskefigurene bruke på helleristningen. Mange av disse gjenstandene har man også funnet i graver. Faktisk har man ved hjelp av helleristninger skjønt hvordan bronsealderfolket benyttet visse gjenstander. Når det gjelder gjenstander som motiv på hellerisningene så ser man helt klart at våpen dominerer, men vi finner også en musikkredskaper, som lurer, i tillegg til noen smykker og vogner.

sola historielag

De bronsegjenstandene som er funnet som offergaver må ha representert store verdier og slike offer har nok derfor kun blitt gjort av mektige personer, Det samme gjelder en del andre gjenstander som er ofret i myrer og tjern eller deponert i steinurer eller i jorden. Bronsealderens smykker og våpen var håndverk av meget høy klasse. Der er tale om statussymboler, hvis viktigste oppgave var, å imponere omgivelsene.

Bronsesverdene man laget kunne stort sett bare brukes som stikkvåpen og dugde ikke særlig i fektekamper, til det var de for sprø. Det gikk jo også mye bronse til å støpe et slikt sverd. Jo større og tyngre sverdet var, jo finere var nok mannen som eide det. Bronsealdermennene støpte seg også dolker, spyd og økser.

Når man skulle lage en gjenstand i bronse måtte man først lage seg en form, som den smeltede bronsen så kunne helles oppi. Fra Sola kjenner vi kun en slik form, fra Dysjaland. Det er en form til støping av såkalte celter eller holkøkser, små enkle økser, som det er funnet flere av i Sola, blant annet på Sømme, Sola og Myklebust. En annen type øks som ble laget i bronsealderen er noen fantastisk digre økser, som sannsynligvis kun har vært benyttet i helt spesielle seremonier.

I Sola har man også funnet et par spydspisser, på Sømme og Tjora. Som regel er slike spydspisser prydet med fine mønster.

sola historielag

Dolker som ble brukt i bronsealderen ble laget av bronse men også veldig ofte av flint. Det var jo enklere og ikke minst billigere å lage slike dolker og sigder av flint. I tillegg holdt eggen seg skarp mye lengre. Allikevel ser vi at produsentene av flintredskap forsøker å etterligne utseende av de høyt skattede bronseredskapene.

Fra Danmark kjenner man også til enkelte skjold som er laget av ren bronse. De var kun 2-3 mmtykke og dugde nok derfor heller ikke i kamp. Forsøk har vist at til det var de alt for tynne. Bronseskjoldene ble sannsynligvis kun benyttet ved festlige eller religiøse anledninger, som under opptog og seremonier.

Bronsealder, sola historielag
Bronsealder skjold funnet i Danmark.

Det man nok allikevel brukte mesteparten av bronsen til, er det samme som vi bruker mesteparten av gullet til i dag – smykker. Utrolige mengder bronse ble brukt til smykker i forskjellig størrelse og utforming. Helt i begynnelsen av bronsealderen var smykkene for det meste enkle og nesten helt uten dekor. Etter hvert som tiden gikk og enkelte familier fikk mer penger å rutte, med samtidig som støpeteknikkene utviklet seg, gjorde smykkenes utforming og dekor det samme. I slutten av bronsealderen finner vi derfor noen fantastisk intrikate smykker, med innviklede mønstre. Tutulusen, ”beltespennen”, til jenta som var begravd i Rægehaugen var av en slik type. Det er en stor rundt bronsespenne med en spiss på, som er funnet i flere forskjellige utforminger. Bak på ryggen bar kvinnene i tillegg en liten flat rund boks av bronse, som faktisk kunne åpnes. Dette var nok bronsealderkvinnens veske. Begge delene var fint dekorert av forskjellige innviklede mønstre. Det mest vanlige var sirkulære mønstrene, som er typiske for denne perioden og vi finner dem over hele bronsealderens Europa.

Av andre smykker var det vanlig med halsringer, armringer og såkalte brillespenner, sistnevnte finner vi ofte igjen på helleristninger. Dette er et smykke som kunne brukes til å holde kappen igjen, eller kanskje pynte opp blusen.

En annen ting som ofte finnes i graver fra bronsealderen er såkalte rakekniver og pinsetter. Rakekniven ble brukt til å barbere hår med, mens ved hjelp av pinsetten kunne man fjerne de hårtustene man ikke klarte å barbere bort. De aller fleste mennen som er funnet fra denne perioden er glattbarbert. En slik rakekniv er funnet i Melhaug på Sømme.

Det er tydelig at håret var viktig for bronsealdermennesket. Ofte ser vi at de begravde kvinnene har oppsatt hår, ja enkelte ganger har de også et fint hårnett på seg, for å holde på frisyren.


Flere artikler fra samme kategori: Bronsealderen


  • Bronsen forandret steinalderfolket


    Kategori: Bronsealderen


    Etter at de lokale bosetterne i Sola i vertfall i 4 500 år, kun hadde brukt stein og tre til å lage redskaper begynte det Norge og Nordens en stor revolusjon. Omveltingen gikk ikke fort, men har skapt navn til den neste perioden i oldtiden, nemlig bronsealderen. Utgangspunktet som for steinaldere...

    Les Mer


  • Bronsealder gravhauger i Sola


    Kategori: Bronsealderen


    [caption id="attachment_1955" align="alignleft" width="384"]

    Les Mer


  • Bronsealderens symboler, et tegn på religion


    Kategori: Bronsealderen


      [caption id="attachment_1967" align="aligncenter" width="510"]

    Les Mer


  • Helleristninger – bronsealderens signatur


    Kategori: Bronsealderen


      [caption id="attachment_1970" align="alignnone" width="3600"]

    Les Mer


  • Bronsealderens skikker i Sola


    Kategori: Bronsealderen


      [caption id="attachment_1892" align="alignright" width="196"]

    Les Mer


  • Var fønikerne på Sola for 3000 år siden!


    Kategori: Bronsealderen


    Hva gjorde at folk i Norden plutselig begynte å risse og hakke inn bilder av digre skip på berg og knatter for over 3000 år siden. Disse skipene kan ikke kun være fantasibilder dannet i hodet på folk. De er jo spredd over hele Norge, fra svenskegrensen i øst til Alta i nord. De fleste har en slag...

    Les Mer


  • Den unike steinsirkelen på Sola


    Kategori: Bronsealderen


    Rundt om i vårt lange og til dels vidstranke land finner vi en gruppe stedsnavn som har forundret folk opp gjennom tidene og satt fantasien i sving. Det som det dreier seg om er navn som: Domsheia, domsteinene, domshaugen, tingsteinene, tinghaug, tingsted, tingplassen, dommerringen og så videre. ...

    Les Mer


  • En massegrav på Sømme- syv mennesker halshugget.


    Kategori: Bronsealderen


    Av: Tor Erik Hansen Jeg må starte med at dette er fakta, og hadde dette skjedd i dag hadde det vært en verdens sensasjon. Dette var et arkeologisk f...

    Les Mer