Gjenferdet på Sola


Av: Brit Hansen, Sola Historielag. Webside: Tor Erik Hansen

For noen år siden var jeg med på å lete etter avis artikler med stoff fra og om Sola for Soga om Sola IV. I Stavanger Aftenblad fra 1935 fant vi denne spennende historien.

Avisartikkel 1- Stavanger Aftenblad 9.2.1935
Sola Historielag
Stavanger Aftenblad 9.2.1935

Går den den døde igjen på veiene? – Et bilselskap så ham torsdag foran bilen – men det var ingen fotspor i snøen.

Et merkelig syn ble et bilselskap oppmerksom på torsdag kveld i Sola. En drosjechauffør og en sivil politimann satt på førersetet, mens to damer satt bak i bilen. De var ute og kjørte i anledning av en etterforskning. Det var mørkt og det hadde falt litt snø.

Under kjøringen blev både chaufføren og politimannen oppmerksom på en mann som gikk foran bilen. Men avstanden var stadig den samme. Mannen hadde hue og frakk. Han gikk med hendene i frakkelommene og foroverbøyd. Det så ut som om han frøs.

Sola Historielag

Plutselig forsvant han. Chaufføren og politimannen uttalte sin forundring over dette, og damene hørte samtalen og kunne da fortelle at også de hadde sett mannen.  Efter en stunds forløp viste mannen seg igjen i lyskjeglen foran bilen.  Denne gang noe nærmere. Atter forsvant han.

Men nå ville politimannen ha rede på sammenhengen og lot bilen stoppe. Det fantes da ingen mann på veien, og heller ikke fotspor efter folk!  Der var bare enkelte fuglespor på veien i nysnøen.

Det hele forekom selvsagt selskapet underlig, og de fant det lite trolig at de hadde vært utsatt for et synsbedrag.

I Sola vil folk vite at en mann som døde for omkring 16 år siden, går igjen på veien og flere mener å ha sett ham.

Avisartikkel 2-Stavanger Aftenblad 11.2.1935
Sola Historielag
Stavanger Aftenblad 11.2.1935

 Politikonstabel Bergvin Nilsen forteller om det merkelige syn

Aftenbladet omtalte lørdag det merkelige syn et bilselskap hadde i Sola tidligere i uken, da en mann plutselige viste seg foran bilen og gikk foran denne og like plutselig blev borte igjen. Vi har i dag talt med den ene av selskapet, politikonstabel Bergvin Nilsen.

Han forteller at alle fire, foruten ham og chauffør Johannesen og to damer, så mannen aldeles tydelig.

  • Vi kjørte med omtrent 40 kilometers fart på Stangelandsveien i Sola. Jeg satt og så på taksameteret, da Johannesen plutselig kommer med en bemerkning om mannen som gikk foran bilen.
  • Hvor kom han fra? Spurte han.

Jeg så ham også, og det viste seg senere at vi hadde sett ham alle fire. Men så forsvant han like plutselig som han var dukket opp. Veien var rett her, det var ingen sving. Vi snakket en del om det og forundret oss.

Da vi så hadde kjørt en 300 meter videre, var mannen der igjen. Nå så vi riktig godt etter. Mannen gikk som før på høyre side, helt ut i veikanten, men denne gangen var han nærmere, 25 – 30 meter foran bilen. Johannesen sa plutselig:

  • Der er han igjen.

Jeg hadde sett ham tidligere. Han hadde en gammel, skitten grågul frakk på, og så tydelig så vi ham at vi la merke til at frakkekraven var brettet opp og den øverste del av kraven brettet ned, slik det lett hender med kraven på en gammel og slitt frakk. Bakpå hadde frakken to store flekker. Mannen gikk med hendene i lommer foran og strammet denne til, som om han hadde stikklommer.

Sola Historielag

  • Var det ikke påfallende at han kunde holde så sterk fart?
  • Jo, derfor la jeg også spesielt merke til bena hans. Han gikk som en fotgjenger. Tilsynelatende ikke hurtigere, men til tross for at han så trett ut, synes ham likesom å gli nokså lett henover veikanten.
  • Stanset dere bilen?
  • Ja, jeg ville undersøke dette, det så jo høyst besynderlig ut. Vi gikk og lyste med en elektrisk lommelykt, men fant ingen spor på det tynne lag av nysnø annet enn noen fuglespor.

Hr. Bergvin Nilsen legger til: – Vi var ute i alvorlig ærend og var ikke på noen måte oppskaket eller overspent. Da jeg kom tilbake til politikammeret fortalte jeg hva vi hadde opplevd. Da forteller en av mine kolleger, som er fra Sola, at flere der ute hadde sett mannen. Og min kollega nevner også stedet hvor han hadde vist sig, uten at jeg på forhånd hadde nevnt hvor det var vi hadde sett de selsomme syn.

Men historien var ikke slutt-avisartikkel 3.-Stavanger Aftenblad 12.2.1935
Sola Historielag
Stavanger Aftenblad 12.2.1935

Gjenferdet var en kristelig og ærbar mann og leseren vil ha seg frabedt slikt tøys.

I et leserbrev dagen etter forrige artikkel kom følgende  innlegg om hendelsen. Det som forundrer oss i Sola er ikke først og fremst den såkalte gjenferd-historie, men det at politiet i Stavanger vil gjøre sig latterlig ved å sende slikt tøys til offentliggjørelse.

Nedskriveren av disse linjer har ikke tro på historien, til tross for de nøyaktige beskrivelser av vedkommende politimann.

Det vitner om en nervøs overspenthet av både ham og selskapet, så meget mere som vedkommende mann, som skulde være død for 16 år siden, var en kristelig og i alle måter ærbar mann, som visst ikke kunne behøve å gå som gjenferd.

Vi håper at politiet en annen gang vil være mer forsiktig. Slike historier kan gjøre skade hvor man minst har ventet det.

Underskrift

Solabu


Flere artikler fra samme kategori: Historie 1900 - 1950


  • Sola flyplass blir til-del 1


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Basert på foredrag av Ottar Kjørmo og Oskar Goa

    Les Mer


  • Pansermuren


    Kategori: Annet


    Bildet over viser pansermuren på Dysjaland med voldgraven. Klikk her

    Les Mer


  • «Tørres Rønneberg, en foregangsmann fra Sola»


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Ottar Kjørmo. Fra: Sola Historielags møte den 28.sept. 2023.

    Les Mer


  • April 1940 en måned i Solabuenes liv som ikke blir glemt.


    Kategori: Flyplassen


    Fra: Sola Historielags møte 16. mars 2023: Ved: Martin Hovland og Per Inge Ruud Del 1: Angrepe...

    Les Mer


  • Tore Idsøe fra Grannes, som opplevde det grusomste under krigen.


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Fra Sola Historielags møte 19.jan. 2023, ved Ottar Kjørmo. Klikk på bildet over for å se streamingen av møtet om Tore Idsøe. Fortellingen fortsetter under.

    Les Mer


  • Dorthea Rabbe og Sømme husmorskole


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Ved: Brigit Jaastad- Fra Sola Historielags møte 2.12.21 Med ti...

    Les Mer


  • Brennerihagen på Grannes


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Tor Erik Hansen Som leder av historielaget får jeg noen ganger henvendelser som jeg absolutt ikke hadde greie på. Da er det å henvende seg til andre for å finne svar.

    Les Mer


  • Sola politistasjon


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Ved: Ottar Kjørmo Fra: Sola Historielags møte 26.10.2021

    Les Mer


  • K. Ullestad-Olsen, Sola flyplass sin far


    Kategori: Flyplassen


    Av: Tor Erik Hansen. Fra Sola Historielags årbok 2018 At K. Ullestad-Olsen er den som kan kalles Sola flyplass sin far kan ingen ta fra ham. Han var med og bygget flyplassen. Han var lufthavnsjef og fly...

    Les Mer


  • Sola skulle bli Skandinavias hovedflyplass.


    Kategori: Flyplassen


    Av: Tor Erik Hansen- Fra møtet i Sola Historielag 18.feb. 2021 I 1935-36 da en begynte å planlegge Sola flyplass var planen først å bygge ...

    Les Mer


  • Uttappingen av Stokkavatnet- (Forus)


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Inge Røyneberg. En artikkel fra Sola Historielags årbok 2020 og referat fra møtet 22.okt. 2020 Stokkavatnet eller Forus-området ...

    Les Mer


  • Sola strandhotells historie


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Tor Erik Hansen. Møte referat fra møte den 24. sept. 2020 basert på artikler fra årbøkene 2019 og 20 for Sola Historielag Historien starter fo...

    Les Mer


  • Dødssvingen på Joa


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Tor Erik Hansen. Kilder: Brit Hansen. Utgitt i Sola Historielags årbok 2016. Webside: Tor Erik Hansen   "Alle" i Sola hadde hørt om "Dødssvingen" "Dødssvingen" et sted på Joa var et kjent "utrykk" i Sola , men hva var bakrunnen til navnet? ...

    Les Mer


  • Et reisebrev fra Tananger på tidlig 1900-tallet


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Kilde: Ragna Syversen, skrevet av: Wibeke Kielland Kloster, Utgitt i Sola Historielags årbok 2017, Webside: Tor Erik Hansen Fortellingen er et brev som Wibeke Kielland Kloster sendte til sine venner i Monsenhuset på begynnelsen av 1900-tallet. Wibecke Kloster Kielland (1902 – ...

    Les Mer


  • Sømme Husmorskole


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Tor Erik Hansen, Sola Historielag. Webside: Tor Erik Hansen   Innledning I 1909 ønsket Stavanger Amt, forløperen til Rogaland Fylkeskommune, å opprette en ny husmorskole. Herredstyret i Haaland (tidligere navn på Sola kommune) fikk da en forespørsel om å støtte dette...

    Les Mer


  • Historien om Solakrossen, landsbyen på prærien som nesten ble by


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Tor Erik Hansen. Fra  Sola Historielags årbok 2017. Webside: Tor Erik Hansen.   Innledning Sannekrossen, Sandekrossen, Haalandskrossen og Solakrossen alle er navn som i forskjellige sammenheng er brukt om dette stedet som i dag går mer under navnet Sola sentrum. Navn...

    Les Mer


  • Bennetter- og Hellandfamiliene som har satt dype spor i Sola innen kunst og kultur.


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av: Arvid Bærheim. Utgitt i Sola Historielags årbok 2019. Webside: Tor Erik Hansen   Helland- og Bennetter-familiene har begge betydd mye for Sola. I dette møtet handlet det om begge familiene og hva de hadde gjort i Sola og hva de hadde felles.  For de hadde barn som var gift m...

    Les Mer


  • Solabu i dramatisk forlis, august, 1924


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Av Martin Hovland . Fra Sola Historielags årbok 2018.- Websside: Tor Erik Hansen.   Dette er historien om forliset som solabuen Ingolf Larsen, fra Røyneberg, på mirakuløst vis overlevde. Historien ble fortalt av de overlevende til...

    Les Mer


  • Geniet og «trollmannen» Rasmus Sørnes


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Møte i Sola Historielag 16. januar 2020.-Webside: Tor Erik Hansen. Foredragsholder denne kvelden var Ottar Kjørmo og han skulle snakke om en av Solas "største" menn, nemlig geniet og "trollmannen", Rasmus Sørnes. Det er få Solabuer som har fortjent mer heder og oppmerksomhet enn odelsgu...

    Les Mer


  • Jakten på havrekster og strandrek


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Møte i Sola Historielag 14.november 2019 ved Tormod Lauvvik.- Webside: Tor Erik Hansen. Farlig kyst Til alle tider har kystbefolkningen søkt etter gjenstander som fløt på havet og lå på stranda. Ifølge norrøn mytologi, ble de første menneskene, Ask og Emblas dannet a...

    Les Mer


  • Bureising på Jæren og Sola


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Møte i Sola Historielag 21.mars 2019. Webside: Tor Erik Hansen.   Foredragsholder denne kvelden var Tarald Oma, han skulle snakke om Bureising på Jæren og Sola. Bureising er å rydde og bygge et nytt selvstendig gårdsbruk på et jordområde som er udyrket. For litt over 100 år s...

    Les Mer


  • Spioner og agenter i Tananger under krigen


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Møte 21. februar 2019 med Atle Skarsten. Artikkel utgitt i Sola Historielags årbok: 2018. Webside: Tor Erik Hansen.   I dette møtet hadde Atle Skarsten et spennende foredrag med tittelen "Spioner og agenter i Tananger under krigen." Hi...

    Les Mer


  • «Redningstjenesten før og nå»


    Kategori: Historie 1900 - 1950


    Møte i Sola Historielag 13. september- 2018. Ved: Egil H. Grude, Arne Gravdal og Jan-Rikart Lillebøe. Webside: Tor Erik Hansen.   Møtet denne gangen var lagt til Hovedredningssentralen i Sør-Norge, ved flyplassen. Tema for kvelden var «redningstjenesten før og n...

    Les Mer


  • Sola flyplass-forhistorien; hvorfor Sola


    Kategori: Historie 1900 - 1950