Historisk tur på Byberg

Dato / Tid

01/11/2020
12:30 - 14:30

Beskrivelse

Vi skal ha en våre historiske vandringer. Vi må selvsagt holde avstand og følge vanlige smittevernsregler.

Vi skal denne gangen til den sørligste gården i kommunen, Byberg, men vil snike oss over grensen til Klepp og Sele for å se på steintrekanten som ligger helt ved grensen til Sola. Turen går i helt flatt terreng, men det er en del rullestein på stien ned mot sjøen.

Navnet Byberg betyr av etterleddet  à berg. Førsteleddet er fra gammel norsk à byfa som kommer av ”stor stygg fot eller svella”. Bakgrunnen er Bybergfjellet også kalt Kongshaug. Selv om det kan virke som om bostningen av disse gården startet sent så er ikke det tilfellet. Det er veldig mange fornminner som bekrefter bosetning allerede fra jernalder og kanskje før. Byberg er den gården med flest registrerte gravhauger i Sola, totalt 44. (Helliesen 1901). Området vi vil går er helt flatt, men det er pga. at dette i sin tid var vann. I sammen med vann på Klepp siden (Selevannet og Mosvannet) ble Bybergvannet helt tørrlagt i 1904. Totalt innkludert senking av Harvalandsvannet ble ca. 1000 mål nydyrket jord her.

Sola Historielag
Utsikt fra stranden mot Feistein fyr

Vi skal på turen så vidt innom nabokommuen og se på den flotte steintrekanten. I Sola kommune er det registrert 5 slike steintrekanter, hvorav kun en er bevart hel. Den på Hagaøynå.

Sola Historielag
Steintrekanten på Sele.

Men hva symboliserte så disse steinsettingene, hvorfor ble de laget og av hvem? Selv om de ikke krevde like mye ressurser som en stor gravhaug er det mer symbolikk forbundet med en slik spesielt formet steinsetting. En teori er om at trekantene kan symbolisere røttene til Ygdrasil, livets tre. I midten på mange av steinsettingene har man jo spor etter enten bautasteiner eller hull hvori det kunne ha stått en stor stokk. Skulle dette kanskje symbolisere Ygdrasil? I norrøn mytologi finner vi nemlig asketreet Ygdrasil som har tre røtter. Det er her verset vi hadde med i begynnelsen kommer inn. Det var under dette treet at gudene skulle samles etter Ragnarok, for å spille brettspill og holde rådslagning. Nornene bodde like ved treet, gudinnene som spinner livstrådene og øser kildevann på treet slik det ikke skal visne.

 

Andre kommende arrangementer

<< jan 2021 >>
mtotfls
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Dagen markert i grått markerer dagens dato dato(er) markert i oransj indikerer arrangement den dagen