Historielagstur til Vigdel 2007

Turen dette året gikk til Vigdel. For de som aldri har vært i dette området er sola historielag, vigdeltur det vel verd en tur. Stedet byr på en natur som det ikke finnes lignende av i vår kommune. At været viste seg på sin beste side var også en hjelpende faktor.

Turen startet ved parkeringsplassen ved Vigdelstranda og gikk langs den merkede stien over mot Hellestø. Turguider var Ola S. Vigdel og Rolf Soma. Underveis kom de med små fortellinger om steder og ting som hadde hendt opp gjennom tidene. Blant annet fortalte Ola S.Vigdel om minefeltet tyskerne hadde hatt. I dette området som ikke ligger langt fra stranda tråkket Alfred Vigdel først på ei mine og da gikk storetåa, plus ei tå på den ene foten så trødde han til siden og tråkket på ei sola historielag, vigdel annen mine og da gikk den andre foten. Ungene som bodde i nærheten hadde klar beskjed fra foreldrene om bare å trø på stein eller fjell, aldri på ei tue eller gress.

Neste mål på turen, utenom all naturopplevelsen var ”Steinansiktet” og ”Den hvite presten”. Begge to er naturlige steinformasjoner, den viser et tydelig ansikt og den andre er en stor kvartsstein som kommer rett opp av bakken. Mektig som en prest. Dette området helt syd på Vigdel er det eneste stedet her på Nord-Jæren hvor en kan se klar og tydelig størknet vulkansk lava. sola historielag, vigdel Geologene kaller dette amfibolitt og har oppstått ved at vulkansk lava har strømmet opp på grunn av såkalt plateforskyvinger. Dette gir vakre mønster med flotte farger. Her finner vi også turens hovedmål, ”Nedgangshålå”. Dette er den eneste hulen her i distriktet og mange av deltakerne måtte bare undersøke hulen. Hulen er ikke lett å finne og ei heller lett å komme ned i. Den vanligste kommentaren da folk kom opp igjen var: ”Så du de store edderkoppene som hang ned fra taket?”

Historielagstur til Vigdel sola historielag, steinansikt sola historielag, vigdel Vigdel er et område som er det vel verd en tur. Stedet byr på en natur som det ikke finnes lignende av i vår kommune. At været viste seg på sin beste side var også en hjelpende faktor. Turen startet ved parkeringsplassen ved Vigdelstranda og gikk langs den merkede stien over mot Hellestø. Turguider var Ola S. Vigdel og Rolf Soma. Underveis kom de med små fortellinger om steder og ting som hadde hendt opp gjennom tidene. Blant annet fortalte Ola S.Vigdel om minefeltet tyskerne hadde hatt. I dette området som ikke ligger langt fra stranda tråkket Alfred Vigdel først på ei mine og da gikk storetåa, plus ei tå på den ene foten så trødde han til siden og tråkket på ei annen mine og da gikk den andre foten. Ungene som bodde i nærheten hadde klar beskjed fra foreldrene om bare å trø på stein eller fjell, aldri på ei tue eller gress. Tur laget som var på over 30 personer stoppet deretter ved det siste helleristningsfeltet som er funnet i Sola. Det ligger like ved den merkede stien, men er likevel vanskelig å finne. Feltet som er et typisk skipsristnings felt består av 28 registrerte figurer. Disse helleristningene som alle andre i vårt distrikt stammer fra tidlig bronselader, dvs. ca. 1500 f.Kr. Neste mål på turen, utenom all naturopplevelsen var ”Steinansiktet” og ”Den hvite presten”. Begge to er naturlige steinformasjoner, den viser et tydelig ansikt og den andre er en stor kvartsstein som kommer rett opp av bakken. Mektig som en prest. Dette området helt syd på Vigdel er det eneste stedet her på Nord-Jæren hvor en kan se klar og tydelig størknet vulkansk lava. sola historielag, vigdel sola historielag, vigdel Geologene kaller dette amfibolitt og har oppstått ved at vulkansk lava har strømmet opp på grunn av såkalt plateforskyvinger. Dette gir vakre mønster med flotte farger. Her finner vi også turens hovedmål, ”Nedgangshålå”. Dette er den eneste hulen her i distriktet og mange av deltakerne måtte bare undersøke hulen. Hulen er ikke lett å finne og ei heller lett å komme ned i. Den vanligste kommentaren da folk kom opp igjen var: ”Så du de store edderkoppene som hang ned fra taket?” Turen gikk så videre opp på det nylig åpnede området hvor Vigdel Fort holdt til. Her oppe er det en uvanlig flott utsikt ut mot havet. Turen ble avsluttet på toppen av Vigdelveten, hvor en av distriktets veter en gang var. Vete systemet rundt hele var en del av et varslingssystem mot fiendtlige skip. Bøndene hadde plikt til å holde vakt hele året og måtte tenne veten hvis 5 eller flere fiendtlige skip ble oppdaget. Dette ble lovbestemt av Kong Håkon den Gode ca. år 950 og nedskrevet i Gulatingsloven. Over 1200 slike veter er registrert langs kysten. Regelen var at det kun skulle ta 7 netter å varsle fra syd til helt nord i landet. på ikonet til høyre for å se avisomtale.