Historielagstur til Tjora og Nord-Kolnes 2009

Årets historiske tur var lagt sola historielag, tjoratur til Nord-Kolnes og Tjora. Området har mange forminner og turen ble lagt opp til å prøve å få med disse historiske  stedene på en rundtur som vi tror de fleste ikke har gått. Vi startet ved enden av Raffinerivegen, hvor den gamle adkomsten til raffineriet lå.

Deretter gikk turen ned til Brønnavika. Her forklarte  lagets leder om nausttuftene som var blitt utgravd og som var datert til ca. 200 e.Kr.  Det var også nausttufter der som ikke var utgravd, men de var litt vanskelige å finne.

Turen fortsatte så over til Nord-Kolnes  hvor den lokale bonden, Tormod Lauvvik fortalte om stedets historie. Videre gikk vi ut til Araberget, hvor vi hadde pause.

Her forklarte leder av laget om telegrafposten en såkalt Optisk Telegraf som stod her under  Napoleonskrigen.  Araberget  er en liten høyde med god utsikt rundt. Ved Araberget ligger det også to mindre nausttufter fra Jernalderen,

sola historielag, tjoratur

Vi fortsatte så til den største nausttuften i kommunen som er nesten 26 meter lang. Til sammenligning er Godstadskipet  på vikingmuseet på Bygdøy 23.5 meter. Nausttuften er antatt å være flere hundre år eldre, altså fra jernalderen. I det  samme området er det også vedig mange gravhauger. De er små og antagelig også fra jernalderen.

Turen gikk videre til Tormod Lauvviks  hjem, hvor vi fikk se samlingen av gamle ting han hadde. Det var utstillt som på et museum. Turen ble avsluttet på Tjora gamle kirkegård og deltakerne fikk høre om historien til de flotte steinkorsene. Det er ingen andre steder i landet hvor fire steinkors, som sannsynligvis  er fra førkristen tid.

sola historielag, tjoratur