Saniteten i Sola 100år

Saniteten i Sola fyllte 100 år i 2012. I anledning feiringen av jubileet sola historielag, saniteten 100år ble engasjert for å markere denne feiringen. Første oppgaven var å søke kommunen om midler til å sette opp en minneplakett på en bautastein. Laget ordnet bautasteinen og var med på å skaffe en kunstner til å lage plaketten.

Fredag 14.september 2012 ble minnesmerket avduket.

Noe av det vi fant var: Det hele startet 11. mai 1912 med salg av maiblomsten. Det ble solgt ca.2000, for 10 øre pr. stk. Formannen i Haaland maiblomskommite var Anna Hjelmesæth, en driftig person. Pengene skulle gå til trengende tuberkuløse. Den 18.mai 1912 innstilte Haaland Maiblomstkomiteen sin virksomhet og pengene ble grunnlaget for å starte Sola Sanitetsforening, og datoen ble 4. Juni samme året. Foreningen skulle motarbeide tuberkulosen i bygden, yte hjelp til tæringssyke, sanatoriehjelp, god pleie hjemme. Etter 3 måneder hadde de fått 120 medlemmer. Det første arbeidsmøte var i oktober på Sandetun hos Tine Sande.

I 1913    ansetter sanitetsforeningen sykepleierske for bygden., men hun måtte først få sola historielag, saniteten 100år utdannelse som foreningen måtte selv dekke. Saniteten holdt sykepleiere i kommunen helt opp til noen få år siden. En av hovedoppgavene til Sanitets foreningen var å undervise vanlige folk om husstell, hygiene og sykestell. Foreningen avholdt flere demonstrasjonskurs i syke og barnestell bl.a. på Sømme Husmorskole og på Emmaus.

I 1917 ble Haalands lokale Kvinneråd dannet og initiativet var tatt av Sola Sanitetsforening. Dette var det første kvinnerådet på landsbygden på Vestlandet. I årene som kom var Sanitetsforeningen aktivt med på mange fronter i tillegg til sykepleien med kampen mot tuberkulosen, som bl.a. skolekjøkkenkurs, demonstrasjonskurs i syke- og barnepleie. Det ble fokusert sterkt på renslighetens betydning for sundheten og fokus på drikkevannskvaliteten.

sola historielag, saniteten 100år

På 60 og 70 tallet var foreningen på topp, da var 2 av 3 damer medlemmer i Saniteten. På midten av 70 tallet var det 2600 medlemmer. Det var mange oppgaver og pengene ble samlet inn av i alt 12 arbeidslag rundt om i kommunen

Og det er ingen tvil om at Saniteten har utført mye for samfunnet i Sola. I dag er mange av disse oppgavene overtatt av det offentlige, som sykesøstertjeneste og hjemmehjelp. Saniteten stod også bak initiativ til gamlehjemmet, de drev vaskeri og mye annet, alltid basert på frivillig innsats.

sola historielag, saniteten 100år sola historielag, saniteten 100år

Sanitetens historie ble fortalt  av Brit Hansen fra laget under jubileumsfesten.

Klikk på ikonene til høyre for å lese avis omtale.