Hafrsfjordspillene

I 2004 var det en sped begynnelse på det som skulle bli to kjempe sola historielag, hafrsfjordspillene arrangement under navnet Hafrsfjordspillene i Møllebukta i Stavanger. Selve hoved arrangementet var oppføringen av operaen Rygekongen. Dette første året var oppsetningen i Sola Kulturhus med et lite vikingmarked utenfor. Lagets medlemmer deltok på dette vikingmarkedet med riktige kostymer.

Laget hadde en periode før dette overtatt av Sola kommune vikingdrakter som var benyttet i forskjellige tidligere historiske oppsetninger. Laget overtok draktene mot en symbolsk sum mot at de tok vare på de, men de skulle selvsagt også skulle brukes. Disse draktene var da grunnstammen i draktutvalget til Hafrsfjordspillene. Men antall drakter og rekvisita forøvrig var ikke nok og det måtte syes mange flere. Til og med sko ble laget.

Under selve spillet var da medlemmer av laget bak kullissene og de var med å kle opp skuespillere og ikke minst statister. Det var flere tusen tilskuere de to årene dette ble arrangert i Møllebukta i 2005 og 2006.

I tillegg til operaforestillingen var det vikinglandsby med marked som også lagsmedlemmer var med på. Her var det en stor teltleir med over 40 vikingtelt. Her var det vikingkamp mellom vikinger fra Polen, bueskyting utført av vikinger fra England og glimabryting, vår norrøne kampsport, demonstrert og undervist av vikinger fra Island. Ellers var det mange forskjellige vikingleker for både store og små.

På markedet hadde handelsmenn fra Polen, England, Danmark og ikke minst Norge satt opp salgsbodene sine, med allslags mulige varer for salg. Her kunne man få kjøpt det meste man trengte for å bli en skikkelig viking, i tillegg til smykker og bruksgjenstander i metall, tre, bein og horn.

Begge disse årene var det med en stor samling av vikingskip som både ble brukt i sammenheng med vikinglandsbyen og i selve operaen.

sola historielag, hafrsfjordspillene sola historielag, hafrsfjordspillene sola historielag, hafrsfjordspillene